Timanttikorut ovat naisen parhaat ystävät

Timanttikorut ovat naisen parhaat ystävät

Neljä C:tä määräävät timantin arvon

Timantit ovat hiiltä ja ne ovat syntyneet miljardien vuosien kuluessa syvällä maapallon uumenissa äärimmäisessä kuumuudessa ja paineessa. Niiden sulamispiste on 3 700°C, eli kaksi ja puoli kertaa korkeampi kuin teräksellä.

Timanttien arvo syntyy niiden harvinaisuudesta ja kauneudesta. Ne ovat erittäin harvinaisia, mutta samalla ikuisia. Timanttia voikin pitää yhtenä elämän tärkeimmistä ostoksista, joka säilyy muuttumattomana läpi elämän.

timantti_wireframe

Timantin arvo syntyy sen kauneudesta.

Jokainen timantti on uniikki yksilö.

Timantteja löytyy kaikissa spektrin väreissä.

Timanttien neljän C:n määritelmä

Timantit arvioidaan neljän C:n mukaan: Carat Weight, Clarity,
Colour ja Cut. Nämä tekijät yhdessä määräävät timantin todellisen arvon.

Karaattipaino (Carat Weight)

Kaikkien jalokivien paino ilmoitetaan karaatteina, jotka jaetaan sadasosiin. 25 sadasosasta käytetään ilmaisua neljänneskaraatti (0,25 karaattia). Yksi kokonainen karaatti painaa 0,2 grammaa. Mitä suurempi karaattipaino, sitä arvokkaampi timantti.

Timantin puhtaus (Clarity)

Lähes kaikissa timanteissa on pieniä merkkejä kiteytymättömästä hiilestä, joita kutsutaan ammattikielellä sulkeumiksi. Ne tekevät jokaisesta timantista uniikin yksilön.
Sulkeumia ei usein havaitse paljaalla silmällä. Mitä vähemmän sulkeumia timantissa on, sitä harvinaisempia timantti on kyseessä. Timanttia, jossa ei ole ainuttakaan sulkeumaa tai pintavikoja, kutsutaan luuppipuhtaaksi (Flawless, FL) timantiksi.

Timantin väri (Colour)

Timanttien väriskaala kattaa kaikki spektrin värit. Suurin osa timanteista on kuitenkin kellertäviä tai sävyltään ruskeita. Harvinaisimpia ovat luonnon värjäämät tai värittömät timantit. Luonnon värjäämiä timantteja löydetään satunnaisesti ja ne voivat olla väriltään vihreitä, punaisia, sinisiä tai kanariankeltaisia.

Timantin hionta (Cut)

Hionta on ainoa 4C:n määritelmän osa, johon ihminen voi suoraan vaikuttaa, muut määrittelee luonto. Timantin loisteeseen ratkaisevasti vaikuttava hionta on erittäin tarkkaa työtä, joka saattaa viedä jopa kuukausia.

Hionta vapauttaa timantin yksilöllisen kauneuden ja sen kyvyn hyödyntää valon heijastusta. Täydellisessä hionnassa valo taittuu viisteestä viisteeseen ja heijastuu kaikkialta lopulta kiven yläosaan. Valo ei saa karata timantin sivulta tai alaosasta.

Timantteja hiotaan eri muotoihin, mutta suosituin on ehdottomasti pyöreä briljantti.